H.K.H Prins Henrik 1934-2018

 

Foto: Torben Eskerod

I dag vågnede jeg og resten af Danmark op til nyheden om, at H.K.H Prins Henrik er død. Ja, det var ventet. Ikke at det skulle være i dag, men i hvert fald snart. Alligevel er der en flig af overraskelse. Den overraskelse, jeg altid føler ved dødsfald.
Med dødsfald følger der også en eftertænksomhed. En eftertænksomhed over livet, over døden og over personen.

Så hvem var han for mig?

Prins Henrik og mig

Prins Henrik var i min barndom “bare” Dronningens mand. Det var ikke en person jeg tænkte videre over. Især ikke fordi at jeg mest gik op i de flotte kjoler ved kongelige begivenheder.

Første gang jeg bemærkede Prins Henrik, var under Kronprinsens berømte tale til sine forældres sølvbryllup. Hvad var det for en far, der var så hård ved sine børn? Jeg deler stadig ikke prinsens holdninger til børneopdragelse.

Prins Henrik og ligestilling

Næste gang jeg bemærkede Prinsen var, da Dronningen ikke kunne deltage i nytårskuren. Som alle ved, blev Kronprinsen værten. Efterfølgende var der stor ståhej i medierne over Prins Henrik, der blev sur og tog til Sydfrankrig. Ved nærmere eftertanke undrede det mig, at medierne havde en så ensidig dækning af ligestilling. Det var et emne, jeg tænkte meget over og gerne diskuterede med mine medstuderende. Ville det andet være muligt: At en kronprinsesse ikke blev dronning? Holdningerne var dengang som nu mange – men ensidige!

Min holdning til emnet blev mere og mere fast igennem diskussioner. Jeg ønskede og ønsker stadig ligestilling på alle områder og for alle mennesker!
Ligestilling er ikke kun, at kvinder skal have det samme i løn for det samme arbejde som mænd. Det er også at mænd kan have barsel og gå op i f.eks. mode. At mænd og kvinder vælger og bestrider det job og lever det liv de vil. Det er også, at dronningens mand kan kaldes konge.

Jeg var temmelig alene om den holdning tilbage i 00’erne.

Prins Henrik og medierne

I årene der fulgte, var Prinsen ofte på forsiden af aviserne med negative historier. Jeg har aldrig været tæt på den kongelige familie, så jeg kan ikke bedømme om historierne var sande eller falske. Eller om der var et gran af sandhed i de falske historier og omvendt. Men en ting er sikkert. Mediernes dækning af Prins Henrik var igen og igen ensidig. Det var nemt for medierne at skrive hvad de ville, da kongehuset aldrig svarede igen. På den måde kunne medierne og sladderpressen i særdeleshed tegne lige præcis det billede de ønskede, at vi danskere skulle have af Prinsen. Var det fair? Var det ordentlig og grundig journalistik? Ikke efter min mening!

Gennem årene fik jeg ondt af Prins Henrik og den tristhed denne negative omtale måtte give ham og hans familie. Hvordan ville jeg have det med, at min far blev fremstillet på den måde? Jeg har aldrig brudt mig om, at nogle mennesker kanøfler andre. Det er mig grundlæggende i mod! Derfor – uanset hvem det er – står jeg op for dem, der bliver udsat, mobbet, holdt udenfor eller på anden måde uretfærdigt behandlet.

De seneste år har jeg nydt at se, hvilken dejlig bedstefar Prinsen har været for alle sine børnebørn. Det lyste ud af ham og børnebørnene, at de kunne lide at være sammen.
Hvilke historier har han mon ikke fortalt dem om den enhjørning han en gang fik lavet?

I en udsendelse så jeg engang, Dronningen fortælle om denne skabning som Prins Henrik havde fået lavet af en ged og en narhvaler tand (tror jeg det var). “Fordi så kunne man altid tale om den, hvis samtalen gik lidt trægt” 🙂 Det er da humor!

Prins Henrik – Enegænger

I 2011 kom bogen “Enegænger”. Den måtte jeg selvfølgelig læse. Og den bog var en hel unik bog om et unikt menneske. Den respekt og varme som bogen var skrevet med, fik mig til at føle, at vi endelig fik et retvisende billede af personen Prins Henrik. Der var historier der var for ekstravagante og endda for arrogante for min jyske smag. Men også pudsige og sjove historier fra et langt og især et levet liv. Og så var der en ærlighed og en evne til at forblive tro mod sig selv og sine værdier.

Det er denne evne til at forblive sig selv, jeg vælger at huske H.K.H Prins Henrik for.

Og hvordan æres hans minde så? Ja, jeg har valgt at gøre det med lidt lækkert: røgede muslinger med revet citronskal og dertil selvfølgelig et glas fransk hvidvin.

Adiue Monsieur!

Loading Facebook Comments ...

Warning: require_once(/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/partials/Pinterest.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/container.php on line 103

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/partials/Pinterest.php' (include_path='/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/archive_tar:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/console_getopt:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/http_request2:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/mail_mime:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/mail_mime-decode:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/net_url2:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/pear-core-minimal/src:/var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/backwpup/vendor/pear/pear_exception:.') in /var/www/lifeasitis.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/container.php on line 103